Lupinböna Regent 1 kg, Nordisk Råvara

I lager.
Antal: 1

92 kr

Lupin Regent

Lupinbönan kan vara det mest intressanta livsmedel som finns just nu. Bra för jorden och för oss som äter den. Lupinbönan har lika höga proteinvärden som sojan och trivs utmärkt här uppe i Norden. Bör dock inte förväxlas med den blomsterlupin som växer vilt i Sverige och är giftig.

Vackra grågröna bönor med spräckligt melerat skal och fast konsistens. Det som särskiljer Regent från de flesta andra lupiner är att den har en mycket liten beska även oskalad. Den har en mild smörig ton, nötiga inslag samt en liten syra med en liten doft av spannmål och halm.


ODLAS AV
Körslätts Gård, Skåne. Breddgrad: 56° 13’
Brandsberga Gård, Skåne. Breddgrad: 56° 06’
Kärreberga, Skåne. Breddgrad: 56° 12’

BESKRIVNING Vackra grågröna bönor med spräckligt melerat skal och fast konsistens. Det som särskiljer Regent från de flesta andra lupiner är att den har en mycket liten beska även oskalad. Den har en mild smörig ton, nötiga inslag samt en liten syra med en liten doft av spannmål och halm.
TILLAGNING Skölj bönorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i bönorna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.
ANVÄNDNING Dekorativa i olika tillbehör och grytor, som topping i sallader och varmrätter, också oerhört värdefull med sitt höga innehåll av fullvärdiga proteiner. Passar ypperligt kokt i grytor och grönsakstillbehör. Regent binder bra i exempelvis biffar.
OM Lupin är för oss i Norden en framtidsgröda och bland det smartaste vi kan äta tack vare dess fina näringsinnehåll med hög andel protein, aminosyror, antioxidanter och fibrer. Lupin har odlats och ätits av faraoner i Egypten, inkaindianer i Sydamerika och storhetstidens romare och spridits vidare till många delar av världen.

De som är allergiska mot baljväxter eller jordnötter bör vara försiktig med lupin då de tillhör samma familj. Vid servering av lupin ska information lämnas att maten innehåller lupin.

LupinRegent_regel.jpg

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G 282 kcal/1178 kJ. Fett: 5,5 g, varav mättat fett 1,2 g, enkelomättat fett 2,1 g, fleromättat fett 2,2 g. Kolhydrater: 5,6 g, varav sockerarter 1,9 g. Fibrer: 43,2 g. Protein: 30,7 g. Salt: 0 g.

FÖRVARING Torrt och svalt.