Gotlandslins 1 kg, Nordisk Råvara

I lager.
Antal: 5

155 kr

Gotlandslins

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.

Levereras i papperspåse

Gotlandslinsen odlades av var och varannan invånare på ön fram tills 1800-talets slut. Då livsnödvändig basingrediens i soppor, grytor och i mald form till pannkakor.

ODLAS AV
Mickelgårds Lantbruk, Gotland. Breddgrad: 57° 25’
Sigsarve Lamb, Gotland. Breddgrad: 57° 12’
Hulte Eko, Gotland. Breddgrad: 57° 18’
Smitts Gård, Gotland. Breddgrad: 57° 55’
Lilla Allmungs, Gotland. Breddgrad: 57° 17’

BESKRIVNING Liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska.
TILLAGNING Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 10 minuter, låt svalna i sin buljong.
ANVÄNDNING Gotlandslinsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Mycket användbar lins till sallader, grytor, soppor, röror och biffar. Går bra att mixa, krossa, grodda eller mala till mjöl för plättar och bröd. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta.
OM Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Skörden användes till soppor, gröt och mald till pannkakor. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka, hyllad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.


NÄRINGSVÄRDE PER 100 G Energi: 325 kcal/1361 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 2 g. Fibrer: 30 g. Protein: 24 g. Salt: 0 g.

FÖRVARING Torrt och svalt.